Thursday, March 22, 2007

Teletubbies

Al meer dan 30 Vlaamse kinderartsen hebben een petitie ondertekend om het gebruik van gsm-toestellen onder de 16 jaar te verbieden [...] Wetenschappelijke studies tonen hoe langer hoe meer een verband aan tussen gsm-gebruik en een verstoring van de natuurlijke hersenactiviteit bij kinderen.

Bron: De Standaard

De telefoonterreur begint vroeg. Kinderen van tien met een gsm zijn wellicht geen uitzondering meer. De fascinatie voor het toestel zelf begint vaak nog véél vroeger. Veel peuters hebben een boon voor de telefoon. Zelfs voor baby's bestaan er pluche gsms ! Hoe klein Nora ook is, wanneer Gerd of ik bellen, kijkt ze geboeid toe. Misschien is het inbeelding... Mijn besluit staat in elk geval vast. Geen gsm voor haar zestiende. Of ben ik te streng ? Ouders van nu staan voor moeilijke keuzes...

3 comments:

Anonymous said...

'Nonkel' Bjorn wil wel zijn tamtam ter beschikking stellen, naar het schijnt ...

Pieter said...

Die ochtend in De Standaard:

Baby's doen alles mee
Biovoeding, design, een eigen website: de nieuwe baby krijgt het allemaal

Baby's worden niet meer weggestopt en ingeduffeld, maar met trots en met de nodige investeringen aan de wereld getoond. Het communicatiebureau Kids2 zette de trends op een rijtje.


Roze voor een jongen en blauw voor een meisje? Nee, doe maar zwart, zeker als je baby in de stad opgroeit. Er bestaan zelfs T-shirts met heavy-metallogo's.

Uw baby is uniek: hoe kunt u dat duidelijk maken? Simpel, een eigen webspace maakt het mogelijk elke frats van je schavuit aan de hele wereld te laten zien.

Jonge moeders chatten op het internet dat het een lieve lust is. Logisch, ze zijn meer thuis en niet zo mobiel. Ze hebben een blog, een chatroom of een plek op Myspace en wisselen ook duchtig vragen en nieuwtjes uit op fora van speciale babysites.

De knuffelbeer ruimt plaats voor de knuffeldodo of het knuffelmonster. Niet dat uw baby het verschil voelt, ze zijn allemaal even zacht. Maar ouders kunnen zo laten zien dat hun kind geen watje is.

Baby's worden niet alleen gevoed en gestimuleerd om goed te groeien, maar ook om slim te worden. De mentale ontwikkeling krijgt meer gewicht, en dus vuren ouders bijvoorbeeld muziek op hen af, vaak al van voor de geboorte.

Vonden ze vroeger biovoeding maar niets en veel te duur, vanaf de zwangerschap stellen moeders en vaders ineens wel meer kwaliteitseisen aan hun voedsel. Veel biomerken zijn groot geworden met een speciaal babyassortiment.

Grootmoeders hebben nu hun eigen leven: ze werken nog of ze reizen en hebben van alles te doen. Ze zijn liever speelmaatje van hun kleinkinderen dan oppas of opvoeder. Gelukkig zijn er nog de nieuwe grootvaders: sommigen springen in waar de grootmoeder het laat afweten.

Wandelwagens, gsm's, computermuizen: ze hebben hightechversies voor baby's en peuters die niet willen onderdoen voor de luxe waarin hun tweeverdienende, mogelijk al wat oudere ouders zelf leven. Luxeproducten genoeg op deze markt: Dior heeft zelfs babysokjes in echt bont.

Er bestaan geen merken voor geboortekaartjes of doopsuiker: dat is volgens Kids2 een gat in de markt.

Vader mag op zijn werk uitpakken met zijn baby. Onderzoek wijst uit dat vaders meer en harder gaan werken en bovendien leren ze multitasken door werk en gezin te combineren.

Moeder kan solliciteren bij die paar bedrijven die het label ,,gezinsvriendelijk'' hebben gekregen. In het buitenland bestaan websites waar moeders op zoek naar een ,,babyvriendelijke'' baan hun gading kunnen vinden, bijvoorbeeld www.yummmummycareers.com. Een ideetje voor bij ons?

Meerwaarde zoeken is het ordewoord, dus lezen jonge ouders boeken over opvoeding, kijken ze naar Supernanny op tv en zoeken ze een oppas die niet zomaar wat komt babysitten, maar hun spruit tegelijk de beginselen van het Frans, het Chinees of de edele muziekkunst bijbrengt.

Er zijn almaar meer baby's in Vlaanderen: het geboortecijfer kende in 2002 zijn dieptepunt. Het zakte toen onder de 60.000 per jaar. In 2004 waren het er alweer meer dan 62.000. Dat komt doordat vrouwen nu zowel op jongere als op oudere leeftijd beslissen om moeder te worden. (vbr)

an said...

Die eigen blog waarin ik haar met trots aan de wereld toon – je merkt het – die heeft ze ! Maar dat onze wurm nu eenmaal - geheel toevallig en objectief - de leukste, schattigste, mooiste, grappigste en slimste baby is die Gerd en ik kennen, daar kunnen wij toch niet aan doen ?!

(Dit is uiteraard een grapje...in automechanica is onze Nora niet zo sterk. Pieter, kom jij eens babysitten ? Enneuh, breng je Diorsokjes mee ?)